پیشرانی موثر پژوهش در گرو کاربردی سازی آن

*مریم تقی خانی، روابط عمومی پژوهشگاه قوه قضاییه

هر چند پژوهش یکی از ستون های مهم برای حفظ یا ایجاد بنیان های توسعه یافتگی و ارتقاء قدرت رقابت بین کشورهاست، اما نقش پیشرانی آن برای توسعه، منوط به کاربردی کردن دستاوردهای پژوهشی است.

 

کاربردی سازی پژوهش در  آزمایشگاه حکمرانی

آزمایشگاه های حکمرانی، یکی از پل های محکم ارتباطی بین دانش و جامعه است. آزمایشگاه ها با مصور سازی پژوهش، زبان قابل فهمی برای بهره برداران فراهم می کنند. قالب هایی نظیر اینفوگرافی و موشن گرافی این امکان را فراهم می سازند که حجمی از داده های تخصصی با زبان تصویر برای مخاطبان روایت شود. این شیوه روان سازی، نتایج پژوهش را به مرز عمل نزدیک تر می کند. اطلاعات مورد نیاز برای ساخت چنین روایت های تصویری نیز به طراحی تخصصی نیاز دارد که یکی از حلقه های اصلی در تولید محتواست.

توجه به تناسب داده با نیاز بهره بردار، تجاری سازی فناوری ها و برگزاری نشست های غیررسمی ذینفعان و متخصصان از دیگر خدمات آزمایشگاه ها برای کاربردی کردن پژوهش است.

 

مخاطب شناسی، تناسب محتوا و ابزار؛ کلید کاربردی سازی پژوهش

دغدغه نشر و ترویج با هدف آزاد کردن پتانسیل دستاوردهای پژوهشی برای نهادهای بهره بردار همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. بدون این رویکرد، فعالیت های پژوهشی گره ای از مسئله واقعی باز نمی کند.

دکتر محمد بارانی، معاون پژوهشی پژوهشگاه قوه قضاییه از بی حوصلگی مخاطب دنیای امروز می گوید. وی تاکید می کند مخاطب شناسی، تناسب محتوا و ابزار و شناخت محیط برای ترویج باید مورد توجه قرار گیرد. به اعتقاد وی، انتشار محتوایی که نیاز مخاطب را در نظر نمی گیرد و ابزاری که سنخیتی با او ندارد، موثر و کاربردی نیست. دکتر بارانی می گوید داده های زنده که از طریق پیمایش، مصاحبه و مشاهده قابل ثبت و تحلیل هستند بهتر از داده های بایگانی که احتمالا دسترسی دشواری نیز دارند، یافته های پژوهشی ما را ملموس و کاربردی می کنند.

 

جامعه قضایی؛ کدام محتوا؟ کدام ابزار؟

تولید محتوا برای جامعه حقوقی و قضایی اقتضائات ویژه خود را دارد. قاضی و حقوقدانی که سال های زیادی در میان قانون و مقررات غوطه خورده است، اکنون تشنه کدام محتواست؟ کدام حرف جدید پژوهشگر برای او جذابیت دارد؟ پاسخ همه این سوالات را باید در شناخت نیازها، تولید محتوا و انتخاب ابزار مناسب برای انتقال یافته های پژوهشی برای او جستجو کرد. تقریبا هیچ پژوهش جامعی برای مخاطب شناسی جامعه قضایی انجام نشده است؛ جامعه ای نزدیک به پژوهشگاه قوه قضاییه که قرار است در راستای نظام حل مسائل، نسخه ای برایش پیچیده شود. دکتر بارانی می گوید اولویت ما باید شناخت جامعه قضایی و نیازهایشان باشد. باید بدانیم با کدام زبان و ابزار می توانیم محتوای موثر خود را به این مخاطب ارائه دهیم.

 

پژوهشگاه قوه قضاییه که پس از انتصاب حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی هادی، منویات رهبری و تاکیدات آیت الله محسنی اژه ای را برای کاربردی کردن تحقیقات در دستور کار قرار داده است، نیازهای دستگاه قضا را با جدیت بیشتری دنبال می کند. تاکید دکتر هادی برای هم راستا بودن طرح های پژوهشی با نظام مسائل قوه قضاییه، شناخت مخاطب و تولید محتوای متناسب با جامعه هدف را ضرورت بخشیده است. چنین توجهی، علاوه بر نقش موثر دستاوردهای پژوهشی در حل مسائل، مرجعیت علمی پژوهشگاه را بیش از پیش تقویت می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *