دکتر هادی از آمادگی استان فارس برای اجرای ایده زندان ترمیمی خبر داد

 رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه در آیین امضای تفاهم نامه همکاری سازمان زندان ها و پژوهشگاه قوه قضاییه از آمادگی کامل استان فارس برای اجرای آزمایشی ایده “زندان ترمیمی” خبر داد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه قوه قضاییه، حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی هادی در این آیین که روز سه شنبه ۲۷ دی ماه برگزار شد، با اشاره به این که بستر اجرای مجازات جایگزین حبس و تعریف خدمات اجتماعی در کشور فراهم نیست، اظهار داشت: این شیوه در قانون به درستی لحاظ شده است اما در اجرا به آن رغبتی وجود ندارد.

دکتر هادی با بیان این که مسئله حبس در فقه اسلامی یک استثناست و نباید به قاعده مبدل شود، گفت: مصادیق سجن در فقه بسیار اندک است و جایگزین کردن واژه حبس به معنای بازداشتن و منع خروج و آزادی عمل به جای زندان صحیح نیست.

وی کاهش جمعیت کیفری در زندان‌ها را یکی از موارد مورد تاکید رهبر معظم انقلاب در ابلاغ سیاست‌های کلی نظام برشمرد و گفت: میزان جمعیت کیفری به هیچ عنوان مطلوب نیست و با استفاده از مجازات‌های جایگزین حبس باید به سمت کاهش جمعیت کیفری برویم.

رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: نگاه ما به این تفاهم نامه جدی است و ظرفیت های زیادی برای اجرای مفاد این سند فراهم است تا با تحقق اهداف آن بتوانیم بخشی از مشکلات و دغدغه‌های دستگاه قضا را برطرف کنیم.

دکتر هادی با اشاره به ظرفیت های موسع آیین نامه سازمان زندان ها گفت: پژوهشگاه آمادگی برگزاری دوره های آموزشی برای برخی بندهای این آیین نامه را دارد.

وی ادامه داد: تصریح ماده ۱۰۸ آیین نامه سازمان زندان ها مبنی بر منع شکنجه، مورد توجه جامعه بین المللی قرار گرفت و از آنجا که بازخورد مثبتی داشت، پژوهشگاه آمادگی ترجمه این سند به زبان های دیگر را نیز دارد.

دکتر هادی از بانک آرای قضایی در سامانه ملی آرا نیز سخن گفت و پیشنهاد داد آرای صادره ای که افراد بر اساس آن به زندان معرفی می شوند، برای ارزیابی پژوهشی و آسیب شناسی در اختیار پژوهشگاه قرار گیرد.

وی اجرایی کردن ماده ۱۰۵ آیین نامه سازمان زندان ها را برای تسهیل دسترسی پژوهشگران و دانشگاهیان به داده های زندان مفید دانست و گفت: اگر دانشگاه ها و مراکز علمی با رعایت ملاحظات و درچارچوب معین و نیز با حمایت سازمان زندان ها و پژوهشگاه بتوانند از اطلاعات مناسب برای رساله ها و تحقیقات خود استفاده کنند، نتایج پژوهش ها هدفمند و کاربردی خواهد شد.

رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه، “مراقبت بعد از خروج” را یکی از محورهای مهم قابل پیگیری عنوان کرد و گفت: پیش نویسی برای مراقبت بعد از خروج نوجوانان زیر ۱۸ سال آماده شده است که برای افراد بزرگسال نیز باید پیش بینی شود.

هادی در پایان برای مشارکت علمی سازمان زندان ها درهمایش اندیشه های قضایی حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری که در اردیبهشت ماه سال آینده برگزار می شود، دعوت کرد.

 

محمدی: مدیریت علمی زندان‌ها با توسعه همکاری‌های مشترک با مراجع علمی تسریع می‌شود

دکتر غلامعلی محمدی، رئیس سازمان زندان ها نیز در این مراسم با تاکید بر عزم و اراده مجموعه مدیریتی سازمان برای نهادینه سازی اداره امور زندان ها بر محور دانایی گفت: بنای کار ما استفاده از داده‌های علمی و دانایی محوری است و یکی از الزامات آن، توسعه همکاری با مراکز علمی و پژوهشی در کشور است که در یکسال اخیر چندین تفاهم نامه در این خصوص منعقد شده است.

وی با اشاره با تفاهم نامه مشترک با پژوهشگاه قوه قضائیه اظهار داشت: این تفاهم نامه یک تعامل دوسویه است که از طرفی پژوهشگاه امکان مطالعه و پژوهش به صورت میدانی در حوزه زندان و جرم را خواهد داشت و از طرفی پل ارتباطی بین سازمان و پژوهشگاه است تا از آخرین دستاوردهای علمی در راستای مدیریت بهتر زندان‌ها بهره‌مند شویم.

محمدی، زندان را بستر مناسبی برای مطالعات جرم‌شناسی عنوان کرد و بیان داشت: زندان محل نگه‌داشت افراد مجرم بر اساس آرای قضایی است که در کنار آن یکی از مهمترین ماموریت های ما فعالیت‌های اصلاحی و تربیتی و در نهایت انجام مراقبت‌های پس از خروج است که لازمه انجام هرچه بهتر این اقدامات توسعه مدیریت علمی و آگاهی از آخرین دستاوردهای علمی در جهان است.

عضو شورای عالی قوه قضائیه، آیین‌نامه اجرایی سازمان زندان‌ها را یکی از مترقی‌ترین آیین‌نامه‌ها در سطح جهان عنوان کرد و گفت: ظرفیت‌های این آیین‌نامه در خصوص توجه به حقوق شهروندی زندانیان، استاندارهای بین‌المللی نگهداشت زندانیان و کلیه مسائل زیستی بسیار بالاست و جا دارد تا مجامع جهانی از این متن مترقی مطلع شوند.

رئیس سازمان زندان‌ها در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: در بازدیدهای مختلفی که به طور مرتب از زندان های کشور صورت می‌گیرد اجرای مفاد آیین‌نامه از تغذیه زندانیان تا اماکن اسکان و… مورد توجه است.

وی با اشاره به برخی اقدامات فرهنگی و آموزشی در زندان‌ها افزود: در شش‌ماهه اول سالجاری ۴هزار زندانی موفق به سوادآموزی شدند و بیش از یکصدهزار زندانی در دوره های مهارت‌آموزی شرکت کرده اند و صدها زندانی نیز در دوران تحمل کیفر مشغول تحصیلات عالی دانشگاهی در زندان می باشند. اخیراً نیز یکی از زندانیان در زندان از طریق فضای مجازی نسبت به دفاع پایان نامه خود اقدام کرده است.

وی ابراز امیدواری کرد امضای این تفاهم‌نامه برای ارتقاء کیفی نظام زندانبانی و اصلاح فرآیندها و مدیریت علمی زندان ها منشاء خیر و برکت باشد.

ادامه برنامه، امضای سند تفاهم‌نامه همکاری مشترک سازمان زندان‌ها و پژوهشگاه قوه قضاییه و ارائه دیدگاه برخی از مدیران دو مجموعه برای اجرای بهتر این تفاهم نامه بود.

 

تاکید دکتر بارانی بر ارتقای پذیرش اجتماعی مجازات جایگزین حبس

دکتر محمد بارانی، قائم مقام و معاون پژوهشی پژوهشگاه با تاکید بر ارتقای پذیرش اجتماعی مجازات جایگزین حبس، اظهار داشت: جامعه باید متقاعد شود که حبس، مجازات مناسبی نیست و این فرایند باید از حاکمیت شروع شود.

وی پیشنهاد داد مجموعه های مختلف نظیر نهاد برقرارکننده نظم در جامعه از ظرفیت و توانمندی زندانیان بعد از خروج از زندان استفاده کنند که مورد توجه رئیس سازمان زندان ها قرار گرفت.

در متن تفاهم‌نامه همکاری مشترک پژوهشگاه قوه قضاییه و سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور به توسعه، تعمیق و تقویت همکاری های سازمان یافته در امور علمی، پژوهشی و آموزشی؛ با در نظر گرفتن کلیه امکانات طرفین و با رویکرد آسیب شناسی و شناسایی معضلات مربوط به زندان ها، افراد زندانی و خانواده آنان‌ها و ارائه راهکارهای مناسب به عنوان هدف، تصریح شده است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *