رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه با بیان این که برای تسهیل دسترسی مردم به عدالت نیازمند گذار از مرحله دادرسی الکترونیک هستیم، گفت: دادرسی الکترونیک، راهکاری برای رفع مشکلات در فرایندهای قضایی بود که اکنون زمان گذار از این مرحله فرا رسیده است و برای اجرای عدالت باید از ظرفیت هوش مصنوعی در فرایندها استفاده کنیم.
به گزارش روابط عمومی و اطلاع رسانی قوه قضاییه، حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی هادی در نشست تخصصی”راهکارهای فناورانه در دادرسی” که با مشارکت پژوهشگاه قوه قضاییه در پردیس نوآوری حقوقی و قضایی برگزار شد، به اهمیت دادگاه دیجیتال در نظام قضایی ایران اشاره کرد و گفت: گرچه موادی در قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ به مقررات دادرسی الکترونیک اختصاص پیدا کرده و این دادرسی، مقدمه دادگاه دیجیتال است، اما با فراوانی پرونده ها و امکانات موجود باید از ابزارهای دیگر برای تحقق عدالت بهره گرفت.
وی رضایتمندی مردم و همکاران قضایی را معیار دادرسی مطلوب ذکر کرد و اظهار داشت: پژوهشگاه قوه قضاییه نخستین گام ها را برای استفاده از فناوری های نوین و حوزه متاورس در مسائل قضایی برداشته است تا حوزه مغفول هوش مصنوعی در فرایند دادرسی مورد توجه قرار گیرد.
دکتر هادی در تعریف هوش مصنوعی، وجود بستری یکپارچه برای انجام فرایندها را مهم خواند و گفت: فناوری های تحول آفرین مانند هوش مصنوعی، بلاک چین ها، رایانش ابری و کلان داده ها با ایجاد زیست بومی متناسب با قضات، کارشناسان و وکلا می توانند دسترسی به عدالت را تسهیل کنند.
رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه تصریح کرد: هر چند در سایر کشورها استفاده کامل از هوش مصنوعی در فرایند دادرسی انجام نشده است، اما به نظر می رسد در زمانی نزدیک این ابزار مورد استفاده قضات قرار گیرد.
وی گفت: در فضای فعلی، هوش مصنوعی می تواند نمونه آرایی را در اختیار قاضی قرار دهد اما نهایتا تصمیم با خود قاضی خواهد بود.
دکتر هادی یکی از آفت های دادرسی الکترونیک را نبود یکپارچگی اجزا دانست و گفت: برای موفقیت و بهره برداری مطلوب از ظرفیت هوش مصنوعی باید کل فرایند در بستری یکپارچه باشد.
گزارش تصویری: